En straks weer opstarten!

Belangrijke tips voor als je horecabedrijf weer open gaat

Nog even geduld, maar natuurlijk gaat de horeca weer open. Je bent waarschijnlijk al druk met de voorbereidingen. Mocht je nog vragen hebben over je tapinstallatie of koelinstallatie, neem gerust contact met ons op. En als je er nog niet aan toegekomen bent, hieronder vind je een checklist hoe je het beste je koelinstallatie en biertapinstallatie weer in gebruik kan stellen.


Klik hier voor een onderhoudsbeurt van je installaties!



Advies en handelingen bij het in gebruik stellen van het koelmeubel


  • Controleer de binnenzijde van het koelbuffet op vervuiling. Mocht er onverhoopt toch schimmel zijn ontstaan of een andere vorm van vervuiling, reinig dit dan eerst met een mild sopje.

  • Zet het meubel aan d.m.v. de aan/uit schakelaar.

  • Controleer of de setpoint van de thermostaat nog op de juiste temperatuur staat ingesteld, de koelcompressor, de condensor- en verdamperventilator opstarten.

  • Alles draait en geen vreemde geluiden? Laat het koelmeubel een kwartiertje draaien en controleer of de temperatuur terugloopt voordat je het meubel weer gaat inruimen.


Advies en handelingen bij het in gebruik stellen van je biertap op de standaard fustbierinstallatie met bierkoeler


  • Wij adviseren de bierleidingen eerst te laten reinigen, voordat je de bierinstallatie weer in gebruik neemt.

  • Zorg ervoor dat je alle producten op voorraad hebt. Niet alleen bierfusten, maar check ook of er nog genoeg koolzuur aanwezig is.

  • Wanneer je producten hebt bewaard, controleer de T.H.T. hiervan.

  • Als je de bierkoeler hebt uitgezet, zet deze dan weer aan. Laat deze op temperatuur komen en controleer het waterniveau in de waterbak. De verdamperspiralen van de koelwaterbak moeten onder water staan. Wanneer het waterniveau te laag is, vul deze dan bij met schoon (koud)water.

  • Controleer de setpoint van de thermostaat of stel de gewenste temperatuur in als je deze met het buitenbedrijfstellen hebt gewijzigd.

  • Sluit de fustkoppeling aan op de spoelaansluiting en spoel de bierleidingen goed door met water.

  • Herhaal dit voor alle aansluitingen.

  • Zet de koolzuurfles en alle afsluitkraantjes open. Staat het reduceer nog op de juiste evenwichtsdruk ingesteld? (raadpleeg hiervoor jouw drankenleverancier).

  • Maak de fustaansluiting schoon en sluit de betreffende fusten aan.

  • Zet de betreffende tapkraan open en tap het water uit de leiding.

  • Sluit steeds één product tegelijk aan en controleer op lekkages en juiste werking.


Advies en handelingen bij het in gebruik stellen van je biertap op het tapbuffet met fustenkast


  • Wij adviseren de bierleidingen eerst te laten reinigen, voordat je de bierinstallatie weer in gebruik neemt.

  • Zorg ervoor dat je alle producten op voorraad hebt. Niet alleen bierfusten, maar check ook of er nog genoeg koolzuur aanwezig is.

  • Wanneer je producten hebt bewaard, controleer de T.H.T. van deze producten.

  • Controleer de setpoint van de thermostaat of stel de gewenste temperatuur in als je deze met het buitenbedrijfstellen hebt gewijzigd.

  • Sluit de fustkoppeling aan op de spoelaansluiting en spoel de bierleidingen goed door met water.

  • Herhaal dit voor alle aansluitingen.

  • Zet de bierfusten in het tapbuffet en koel deze eerst volledig terug (gedurende 24 uur) voordat je ze aansluit.

  • Zet de koolzuurfles en alle afsluitkraantjes open. Staat het reduceer nog op de juiste evenwichtsdruk ingesteld? (raadpleeg hiervoor jouw drankenleverancier).

  • Maak de fustaansluiting schoon en sluit de betreffende fusten aan.

  • Zet de betreffende tapkraan open en tap het water uit de leiding.

  • Sluit steeds één product tegelijk aan en controleer op lekkages en juiste werking.


Advies en handelingen bij het in gebruik stellen van je biertap met een tankbier-biertankinstallatie


  • Wij attenderen je erop dat je eerst de bierleidingen moet laten reinigen met een desinfectans door een hierin gespecialiseerd bedrijf, voordat je de bierinstallatie weer in gebruik neemt of een nieuwe tank aansluit.

  • Als een leiding geïnfecteerd is, kan deze het bier in de gehele tank infecteren met het risico dat je deze niet meer kunt verkopen.

  • Als je de bierkoeler hebt uitgezet, zet deze weer aan.

  • Laat de bierkoeler op temperatuur komen en controleer het waterniveau in de waterbak. De verdamperspiralen van de koelwaterbak moeten onder water staan. Wanneer het waterniveau te laag is, vul deze dan bij met schoon (koud)water.

  • Controleer of de biertank nog op druk staat d.m.v. de manometer op de tank.

  • Afhankelijk van de installatie zal de druk tussen 1,5 tot 2,9 bar staan.

  • Sluit de tankkoppeling aan op de tank en zet de kraanhendel op de tank open (hendel met de leiding mee).

  • Zet van het tappunt dat je in gebruik gaat nemen, de afsluiter op de bierverdeler open en tap het water uit de leiding.

  • Controleer of er geen lekkages opgetreden zijn.

  • Vervolgens herhaal je de bovenstaande handeling voor elk volgend tappunt dat je in gebruik wilt nemen.

  • Wij adviseren je om de tappunten een voor een in gebruik te stellen, zodat je het overzicht behoudt en daarbij goed kan controleren op lekkages en de juiste werking.